De lobbyisten van Obama

09-04-2014
In 2010 verbood de Amerikaanse president Barack Obama zijn medewerkers om na hun overheidsbaan lobbyist te worden. Het is een lucratief carrièrepad voor ambtenaren die nog tijdens een ambtsperiode van een president invloed kunnen uitoefenen op voormalige collega’s. Veel lobbyisten noemen zich nu dan maar adviseur of consultant.
Obama bedacht het verbod in 2010 omdat speciale belangen volgens hem de stem van de normale Amerikanen verdrongen. Veel van zijn (oud)-medewerkers zijn er niet over te spreken en spanden een rechtszaak aan waarbij ze enkele maanden terug een klein succes behaalden.
In de tussentijd nemen nog veel oud-medewerkers van de president ontslag om als lobbyist aan de slag te gaan. Al doen ze dat nu wel ‘ondergronds’, schrijft Businessweek.
Zo lang deze oud-medewerkers geen contact opnemen met overheidspersoneel mogen ze hun werk doen. Dus geven de ondergrondse lobbyisten advies over hoe de hazen lopen in Washington, welke ambtenaren moeten worden aangesproken en hoe je overheidspersoneel het best kunt bewerken.
Met dit werk verdienen de lobbyisten vijf tot tien keer hun oude ambtenaren-loon. Lobbyist Tom Korologos, die ambassadeur in België was ten tijde van George W. Bush, zegt over de beweegredenen van lobbyisten in het artikel:
“Vijf minuten na de inauguratie voor de tweede termijn, ga je een exit-strategie uit het Witte Huis bedenken.”
Dat is het moment dat er maximaal resultaat is te halen voor de lobbyisten die in de eerste termijn een solide netwerk in het Witte Huis hebben opgebouwd. Volgens Businessweek zijn 132 voormalig medewerkers van Obama nu actief als adviseurs. Oude lobbyisten hekelen de ondergrondse structuur. Een van hen zegt:
“Wij lobbyisten registreren ons, het publiek en de media kunnen zo tenminste zien voor wie we werken, aan welke zaken we werken en wat we verdienen.” (Bron: NRC, 7 april 2014, Alex van der Hulst)

Vroegtijdige lobby leidt tot snellere afronding overname bedrijf

03-04-2018 Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit. Zij kunnen daarom een overname sneller succesvol afronden en worden beter gewaardeerd door aandeelhouders.
Verder lezen »

Uitnodiging open workshop “Effectief lobbyen” 23 mei 2018

20-03-2018 Op 23 mei organiseert Public Matters de workshop "Effectief lobbyen". Deze workshop wordt aangeboden op basis van open inschrijving.
Verder lezen »

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.
Verder lezen »

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.
Verder lezen »