De lobbyisten van Obama

09-04-2014
In 2010 verbood de Amerikaanse president Barack Obama zijn medewerkers om na hun overheidsbaan lobbyist te worden. Het is een lucratief carrièrepad voor ambtenaren die nog tijdens een ambtsperiode van een president invloed kunnen uitoefenen op voormalige collega’s. Veel lobbyisten noemen zich nu dan maar adviseur of consultant.
Obama bedacht het verbod in 2010 omdat speciale belangen volgens hem de stem van de normale Amerikanen verdrongen. Veel van zijn (oud)-medewerkers zijn er niet over te spreken en spanden een rechtszaak aan waarbij ze enkele maanden terug een klein succes behaalden.
In de tussentijd nemen nog veel oud-medewerkers van de president ontslag om als lobbyist aan de slag te gaan. Al doen ze dat nu wel ‘ondergronds’, schrijft Businessweek.
Zo lang deze oud-medewerkers geen contact opnemen met overheidspersoneel mogen ze hun werk doen. Dus geven de ondergrondse lobbyisten advies over hoe de hazen lopen in Washington, welke ambtenaren moeten worden aangesproken en hoe je overheidspersoneel het best kunt bewerken.
Met dit werk verdienen de lobbyisten vijf tot tien keer hun oude ambtenaren-loon. Lobbyist Tom Korologos, die ambassadeur in België was ten tijde van George W. Bush, zegt over de beweegredenen van lobbyisten in het artikel:
“Vijf minuten na de inauguratie voor de tweede termijn, ga je een exit-strategie uit het Witte Huis bedenken.”
Dat is het moment dat er maximaal resultaat is te halen voor de lobbyisten die in de eerste termijn een solide netwerk in het Witte Huis hebben opgebouwd. Volgens Businessweek zijn 132 voormalig medewerkers van Obama nu actief als adviseurs. Oude lobbyisten hekelen de ondergrondse structuur. Een van hen zegt:
“Wij lobbyisten registreren ons, het publiek en de media kunnen zo tenminste zien voor wie we werken, aan welke zaken we werken en wat we verdienen.” (Bron: NRC, 7 april 2014, Alex van der Hulst)

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »