De lobbyisten van Obama

09-04-2014
In 2010 verbood de Amerikaanse president Barack Obama zijn medewerkers om na hun overheidsbaan lobbyist te worden. Het is een lucratief carrièrepad voor ambtenaren die nog tijdens een ambtsperiode van een president invloed kunnen uitoefenen op voormalige collega’s. Veel lobbyisten noemen zich nu dan maar adviseur of consultant.
Obama bedacht het verbod in 2010 omdat speciale belangen volgens hem de stem van de normale Amerikanen verdrongen. Veel van zijn (oud)-medewerkers zijn er niet over te spreken en spanden een rechtszaak aan waarbij ze enkele maanden terug een klein succes behaalden.
In de tussentijd nemen nog veel oud-medewerkers van de president ontslag om als lobbyist aan de slag te gaan. Al doen ze dat nu wel ‘ondergronds’, schrijft Businessweek.
Zo lang deze oud-medewerkers geen contact opnemen met overheidspersoneel mogen ze hun werk doen. Dus geven de ondergrondse lobbyisten advies over hoe de hazen lopen in Washington, welke ambtenaren moeten worden aangesproken en hoe je overheidspersoneel het best kunt bewerken.
Met dit werk verdienen de lobbyisten vijf tot tien keer hun oude ambtenaren-loon. Lobbyist Tom Korologos, die ambassadeur in België was ten tijde van George W. Bush, zegt over de beweegredenen van lobbyisten in het artikel:
“Vijf minuten na de inauguratie voor de tweede termijn, ga je een exit-strategie uit het Witte Huis bedenken.”
Dat is het moment dat er maximaal resultaat is te halen voor de lobbyisten die in de eerste termijn een solide netwerk in het Witte Huis hebben opgebouwd. Volgens Businessweek zijn 132 voormalig medewerkers van Obama nu actief als adviseurs. Oude lobbyisten hekelen de ondergrondse structuur. Een van hen zegt:
“Wij lobbyisten registreren ons, het publiek en de media kunnen zo tenminste zien voor wie we werken, aan welke zaken we werken en wat we verdienen.” (Bron: NRC, 7 april 2014, Alex van der Hulst)

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »