De lobbyisten van Obama

09-04-2014
In 2010 verbood de Amerikaanse president Barack Obama zijn medewerkers om na hun overheidsbaan lobbyist te worden. Het is een lucratief carrièrepad voor ambtenaren die nog tijdens een ambtsperiode van een president invloed kunnen uitoefenen op voormalige collega’s. Veel lobbyisten noemen zich nu dan maar adviseur of consultant.
Obama bedacht het verbod in 2010 omdat speciale belangen volgens hem de stem van de normale Amerikanen verdrongen. Veel van zijn (oud)-medewerkers zijn er niet over te spreken en spanden een rechtszaak aan waarbij ze enkele maanden terug een klein succes behaalden.
In de tussentijd nemen nog veel oud-medewerkers van de president ontslag om als lobbyist aan de slag te gaan. Al doen ze dat nu wel ‘ondergronds’, schrijft Businessweek.
Zo lang deze oud-medewerkers geen contact opnemen met overheidspersoneel mogen ze hun werk doen. Dus geven de ondergrondse lobbyisten advies over hoe de hazen lopen in Washington, welke ambtenaren moeten worden aangesproken en hoe je overheidspersoneel het best kunt bewerken.
Met dit werk verdienen de lobbyisten vijf tot tien keer hun oude ambtenaren-loon. Lobbyist Tom Korologos, die ambassadeur in België was ten tijde van George W. Bush, zegt over de beweegredenen van lobbyisten in het artikel:
“Vijf minuten na de inauguratie voor de tweede termijn, ga je een exit-strategie uit het Witte Huis bedenken.”
Dat is het moment dat er maximaal resultaat is te halen voor de lobbyisten die in de eerste termijn een solide netwerk in het Witte Huis hebben opgebouwd. Volgens Businessweek zijn 132 voormalig medewerkers van Obama nu actief als adviseurs. Oude lobbyisten hekelen de ondergrondse structuur. Een van hen zegt:
“Wij lobbyisten registreren ons, het publiek en de media kunnen zo tenminste zien voor wie we werken, aan welke zaken we werken en wat we verdienen.” (Bron: NRC, 7 april 2014, Alex van der Hulst)

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 
Verder lezen »

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 
Verder lezen »

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 
Verder lezen »

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.
Verder lezen »