​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018
Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
De NRA en Americans for Prosperity, de belangengroep van multimiljardairs Charles en David Koch, staan geregistreerd als 'welzijnsorganisaties' met belastingcode 501(c)(4). Ze zijn vrijgesteld van belasting zolang ze niet meer dan 50 procent van hun fondsen aan politieke activiteiten als campagneadvertenties besteden. Tot op heden moesten dergelijke organisaties een vertrouwelijke lijst opmaken van donateurs die meer dan 5.000 dollar schonken.

Het beleid van het ministerie van Financiën wordt beschouwd als een zege voor de conservatieven, die het onbeperkt schenken van geld zien als een vorm van vrijheid van meningsuiting. In 2010 oordeelde het Hooggerechtshof al dat ongelimiteerde donaties aan verkiezingskandidaten onder het recht op vrije meningsuiting vallen. Sindsdien hebben non-profitorganisaties, vakbonden, maar ook bedrijven de mogelijkheid om onbeperkt te schenken aan politieke doelen. De belastingdienst werd in navolging van de gerechtelijke uitspraak dan ook overspoeld met aanvragen voor een 501(c)(4)-status.NederlaagPleitbezorgers van transparantie zien de beslissing van het Hof als een nederlaag voor de democratie en politieke transparantie. Zij hekelen de invloed van het bedrijfsleven en van vermogende lobbyclubs in de politiek en vrezen dat het nieuwe fiscale beleid die invloed opnieuw zal vergroten.

In een verklaring zegt minister van Financiën Steven Mnuchin dat de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, de namen en adressen van donateurs niet nodig heeft. 'Deze wijziging zal op geen enkele manier transparantie beperken', aldus de minister. Immers, voor het publiek verandert er niets. De namen en adressen waren al niet openbaar, maar werden in vertrouwelijkheid gedeeld met de IRS. Wel konden buitenstaanders inzicht krijgen in het aantal donateurs waar een organisatie op leunde.ObamaIn 2016 probeerde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden het nieuwe beleid al af te dwingen met een wetsvoorstel, maar dat hield de regering-Obama toen tegen. Sinds het aantreden van president Trump werkt de Republikeinse regering de wensenlijstjes van conservatief Amerika af.

Bron: Volkskrant

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
Verder lezen »

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.
Verder lezen »

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.
Verder lezen »

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Verder lezen »