​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018
Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.
De NRA en Americans for Prosperity, de belangengroep van multimiljardairs Charles en David Koch, staan geregistreerd als 'welzijnsorganisaties' met belastingcode 501(c)(4). Ze zijn vrijgesteld van belasting zolang ze niet meer dan 50 procent van hun fondsen aan politieke activiteiten als campagneadvertenties besteden. Tot op heden moesten dergelijke organisaties een vertrouwelijke lijst opmaken van donateurs die meer dan 5.000 dollar schonken.

Het beleid van het ministerie van Financiën wordt beschouwd als een zege voor de conservatieven, die het onbeperkt schenken van geld zien als een vorm van vrijheid van meningsuiting. In 2010 oordeelde het Hooggerechtshof al dat ongelimiteerde donaties aan verkiezingskandidaten onder het recht op vrije meningsuiting vallen. Sindsdien hebben non-profitorganisaties, vakbonden, maar ook bedrijven de mogelijkheid om onbeperkt te schenken aan politieke doelen. De belastingdienst werd in navolging van de gerechtelijke uitspraak dan ook overspoeld met aanvragen voor een 501(c)(4)-status.NederlaagPleitbezorgers van transparantie zien de beslissing van het Hof als een nederlaag voor de democratie en politieke transparantie. Zij hekelen de invloed van het bedrijfsleven en van vermogende lobbyclubs in de politiek en vrezen dat het nieuwe fiscale beleid die invloed opnieuw zal vergroten.

In een verklaring zegt minister van Financiën Steven Mnuchin dat de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, de namen en adressen van donateurs niet nodig heeft. 'Deze wijziging zal op geen enkele manier transparantie beperken', aldus de minister. Immers, voor het publiek verandert er niets. De namen en adressen waren al niet openbaar, maar werden in vertrouwelijkheid gedeeld met de IRS. Wel konden buitenstaanders inzicht krijgen in het aantal donateurs waar een organisatie op leunde.ObamaIn 2016 probeerde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden het nieuwe beleid al af te dwingen met een wetsvoorstel, maar dat hield de regering-Obama toen tegen. Sinds het aantreden van president Trump werkt de Republikeinse regering de wensenlijstjes van conservatief Amerika af.

Bron: Volkskrant

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
 
Op woensdag 28 november organiseert Public Matters weer de crash course Public Affairs. Voor deze intensieve eendaagse training is plaats voor maximaal vier deelnemers. Dus wees er snel bij, de plekken zijn beperkt.
Verder lezen »

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 
Verder lezen »

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.
Verder lezen »

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.
Verder lezen »