Nieuws

'Nu de kloof groeit, moeten lobbyisten harder werken'

03-11-2018 'Jullie zijn graaiers!' 'Maar júllie zijn onbetrouwbaar.' Zeker dit jaar branden politici en zakenmensen elkaar regelmatig af. Dat is goed voor de portemonnee van lobbyisten, zegt oprichter van Public Matters Peter van Keulen (51) vandaag in het Financieele Dagblad. 'Maar voor het debat is het slecht.'

Siem en Laura versterken team Public Matters

01-11-2018 Siem Pelgrom en Laura Vermeulen versterken het team van public affairs en lobby adviesbureau Public Matters. Vanwege verdere groei zocht Public Matters twee stevige junior adviseurs met eerdere ervaring binnen het vakgebied. Met Siem en Laura heeft Public Matters twee talentvolle aanwinsten gevonden die een actieve bijdrage gaan leveren aan de verdere innovatie, groei en excellentie van het bureau. 

Succesvolle management buy-in Public Matters

18-10-2018 Nieuw partnership public affairs en lobbyadviesbureau gaat voor excellentie, innovatie en groei

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 

Interview voorzitter LTO Nederland Marc Calon: ‘Je moet er bovenop blijven zitten'

15-10-2018 “Wij hebben de formatie gewonnen. Bij mijn weten is geen enkel regeerakkoord sinds de oorlog zo uitgebreid en zo positief geweest over de landbouw. We hebben daar een strakke lobby op gevoerd. Halverwege de formatie zaten we bij Rutte aan tafel en bij Buma. 90% van wat we vroegen staat in het akkoord.” 

Niemand lobbyt in kabinetsformaties voor de burger

10-10-2018 Na verkiezingen stijgen de lasten voor de burger en dalen die voor bedrijven, terwijl altijd precies het omgekeerde wordt beloofd. Zo luidt een van de bevindingen uit het onderzoek dat Wimar Bolhuis deed naar de input en output van verkiezingen en formatieprocessen in Nederland sinds 1986.

Prinsjesdag 2018 - Vaarkaart Rijksbegrotingscyclus

18-09-2018 De derde dinsdag van september markeert jaarlijks een politiek hoogtepunt: Prinsjesdag. Een dag vol tradities, rituelen en symboliek. De gouden koets, de troonrede, driewerf hoera, de hoedjesparade en natuurlijk ‘het koffertje’ met daarin de Rijksbegroting. Kortom, de start van een nieuw parlementair jaar.

Twee nieuwe trainees van start bij Public Matters

03-09-2018 Met de start van het nieuwe politieke jaar starten er twee nieuwe trainees bij public affairs en lobbyadviesbureau Public Matters: Menno Verbeek (23) en Tessa Lansbergen (24).

​Amerikaanse lobbyclubs mogen identiteit donateurs beschermen

18-07-2018 Amerikaanse belangenverenigingen zoals de wapenlobby NRA hoeven de belastingdienst niet meer te vertellen wie hun grote geldschieters zijn. Het ministerie van Financiën zegt privégegevens van donateurs te willen beschermen, critici vrezen voor de invloed van zogeheten 'dark money' - invloedrijke donaties met een onbekende herkomst.

Public Matters verwelkomt twee nieuwe talenten

28-06-2018 Public affairs en lobby-adviesbureau Public Matters versterkt de gelederen met twee nieuwe junior adviseurs: Tom Brouwer en Maaike van Vliet.

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

06-06-2018 Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.

Lobbyisten winnen met alternatieve feiten van de Rekenkamer bij beschrijving van de werkelijkheid

22-05-2018 Arno Visser moet ervoor waken zijn belezenheid al te opzichtig te etaleren, want hij begint de indruk te wekken dat die zich beperkt tot één boek: Gustave Flauberts Madame Bovary. In de parlementaire annalen (sinds 1814) kwam de roman slechts driemaal eerder ter sprake. Maar de president van de Rekenkamer gebruikte een beeld eruit woensdag op Verantwoordingsdag al voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Werkgeversbolwerk ‘begint steeds meer op de FNV te lijken’

17-05-2018 Het is de derde dinsdag van januari en de maat is vol voor Michaël van Straalen. De voorzitter van MKB-Nederland heeft zojuist gehoord dat er over twee dagen een 'diner pensant' plaatsvindt in de Malietoren, het kantoor aan de Haagse Bezuidenhoutseweg dat zijn club deelt met grote broer VNO-NCW. Een select gezelschap van zo'n vijfentwintig invloedrijke lobbyisten zal filosoferen over de onderkant van de arbeidsmarkt — op persoonlijke uitnodiging van Hans de Boer, de voorzitter van VNO-NCW. Van Straalen is bewust overgeslagen, wordt hem verteld.

Vroegtijdige lobby leidt tot snellere afronding overname bedrijf

03-04-2018 Bedrijven die in een vroeg stadium lobbyen voor een overname krijgen minder vaak te maken met uitgebreid onderzoek van een mededingingsautoriteit. Zij kunnen daarom een overname sneller succesvol afronden en worden beter gewaardeerd door aandeelhouders.

Uitnodiging open workshop “Effectief lobbyen” 23 mei 2018

20-03-2018 Op 23 mei organiseert Public Matters de workshop "Effectief lobbyen". Deze workshop wordt aangeboden op basis van open inschrijving.

Hoe Nederland twee keer moest lobbyen voor hoofdzetel EMA

16-03-2018 Europees Parlement stemt, ondanks Italiaans verzet, in met Amsterdam.

VS pakken buitenlandse lobby aan

27-02-2018 Amerikaanse Congresleden werken aan wetgeving die managers van buitenlandse bedrijven in de Verenigde Staten zal dwingen gevoelige informatie over hun contacten met de overheid openbaar te maken.

Uitreiking Machiavelliprijs 2017 aan SheDecides op 14 februari 2018

23-01-2018 Op woensdag 14 februari wordt de Machiavelliprijs 2017 uitgereikt. Dit jaar ontvangt het initiatief SheDecides van Lilianne Ploumen de prestigiueze prijs voor publieke communicatie.

Lokale lobbyisten vaak druk met andere thema's dan de lokale politiek

06-12-2017 Consultancy.nl schreef onlangs een artikel naar aanleiding van het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam samen met ons uitvoerde naar de lobby op lokaal niveau. Het artikel is hier terug te lezen. 

Pleidooi voor lobbyregister Gemeente Rotterdam

05-12-2017 Er moet een lobbyregister komen voor gemeenteraadsleden en het bestuur van Rotterdam. Hiermee moet duidelijk worden welke grote partijen invloed hebben op de besluitvorming. Het moet duidelijk worden met welke lobbyisten bijvoorbeeld gemeenteraadsleden hebben gesproken, alvorens ze een beslissing te namen. 

Verslag lobbyseminar 2017 nu ook digitaal beschikbaar

15-11-2017 Wat is de staat van de lobby op lokaal niveau? Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen belangenbehartiging in de gemeente en in “Den Haag”? Ten overstaan van zo’n 175 aanwezigen werd op 26 oktober 2017 het onderzoek ‘Lang leve de lokale lobby?!’ gepresenteerd tijdens het jaarlijkse lobbyseminar van Public Matters. Onderstaand leest u het volledige beslag. De digitale publicatie van het onderzoek is hier in te zien en te downloaden als PDF-bestand. 

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's

13-11-2017 Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.

Lobbyen in Den Haag voor de allerarmsten

08-11-2017 Vertrouwen in de toekomst. Zo heet het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III. Dit regeerakkoord is niet in een gesloten ruimte geschreven. Tal van organisaties hebben geprobeerd de tekst ervan te beïnvloeden. Hulp- en ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad hoort daarbij.

PM Lobbyseminar 2017: Kansen voor lokale lobby

26-10-2017 Onderzoek onder burgemeesters, wethouders en raadsleden laat zien dat de gemeentelijke lobby professioneler kan. Lobbyisten spelen pas laat een rol in het gemeentelijke besluitvormingsproces. Slechts 7% van de lokale politici en bestuurders ziet hen als ‘agendasetter’. 

Verboden toegang Monsanto niet meer welkom in Europees Parlement

02-10-2017 Lobbyisten van Monsanto mogen zich niet meer in het Europees Parlement vertonen. Dat hebben de voorzitters van de partijen uit het parlement donderdag unaniem besloten, meldden verschillende Europese media waaronder The Guardian.

Terugblik aftrap parlementaire jaar met Roemer (SP) en Segers (CU)

22-09-2017 Stichting Machiavelli trapte op dinsdag 5 september traditiegetrouw het parlementaire jaar af in Nieuwspoort met twee fractievoorzitters. 

​Waar blijft de Europese burger-lobbyist?

04-09-2017 Commentator Caroline de Gruyter schrijft wekelijks een column over politiek en Europa in het NRC. Deze week over de (burger)lobby in Brussel. 

Aftrap parlementaire jaar 2017-2018

21-08-2017 De Stichting Machiavelli trapt op de eerste Kamerdag traditiegetrouw het nieuwe parlementaire jaar af met twee fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Dit jaar zijn dit Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Public Matters is trotse hoofdsponsor van de Stichting Machiavelli.

Masterclass 'effectief lobbyplannen maken'

18-08-2017 Op donderdag 28 september organiseert het Centre for Professional Learning van de Universiteit Leiden de Masterclass 'effectief lobbyplannen maken'. 
 

Vacature Public Matters

24-07-2017 Gezocht: adviseur Public affairs & lobby (juli 2017). Het Public Matters-team breidt uit en is op zoek naar versterking. Wij zoeken een ervaren adviseur met grote politieke interesse en drive om (internationale) bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en lagere overheden de weg te wijzen in ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Lees hier het volledige profiel. 

Het Binnenhof in de zomer: hoogseizoen voor lobbyisten

19-07-2017 Het zomerreces is geen vakantie in Den Haag. Het is het hoogseizoen voor de lobbyisten, legt politiek redacteur David van der Wilde uit.

Brexit boom for Britain’s lobbyists

14-07-2017 Whatever the outcome of Brexit negotiations, one set of people looks certain to cash in: British lobbyists.

The legal and regulatory uncertainty triggered by Britain’s departure from the European Union is sparking a business boom for lobbying firms that specialize in influencing the messy business of lawmaking in Westminster and Brussels.

Minister af, wat zijn de opties?

07-07-2017 Hoewel een nieuw kabinet nog even op zich laat wachten, moeten ministers nu al wel op zoek naar een nieuwe baan. We zetten de opties op een rij.

Kabinet zet Wouter Bos in voor Amsterdam-lobby

06-07-2017 Voormalige vicepremier en VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos gaat lobbyen om het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) naar Amsterdam te krijgen. Het kabinet schuift de voormalige PvdA-minister van Financiën naar voren als 'ambassadeur'.
 

MEPs pass new rules to tackle multinationals’ tax avoidance

05-07-2017 The European Parliament on Tuesday (4 July) voted to oblige multinational companies to publish details of their activities on a country-by-country basis, even outside the European Union. A measure designed to help the poorest countries fight tax evasion. EURACTIV France reports.

Staatssecretaris Van Dam gaat naar publieke omroep

05-07-2017 Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (EZ, PvdA) verruilt per 1 september de politiek voor de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij krijgt er de portefeuille 'mediaportfolio en distributie'. Dat maakte de NPO dinsdagmiddag bekend. 

Wat is de invloed van ‘asiellobby’ op Klaver?

14-06-2017 In Griekenland zag GL-leider Jesse Klaver de ellende van Syrische vluchtelingen in kampen. En zag hij dus hoe de Turkije-deal werkte: niet goed. En dus kwam er geen formatieakkoord.

Save the Date - Public Matters Lobbyseminar 2017: ‘Lang leve de lokale lobby?!’

12-06-2017 Lobbyen en politieke belangenbehartiging zijn onlosmakelijk verbonden met het beleidsvormingsproces. Dit geldt voor zowel ”Den Haag” als daarbuiten: ook in provincie- en stadhuizen brengen belanghebbenden informatie en standpunten onder de aandacht van politici, bestuurders en andere beleidsmakers.

Lobbyverbod oud-bewindspersonen op eigen portefeuille

12-05-2017
Ministeries zullen niet in gesprek gaan met een oud-bewindspersoon als die gaat lobbyen voor een bedrijf, semipublieke organisatie of lobbyorganisatie op het beleidsterrein van de voormalige minister of staatssecretaris. Dit nieuws werd vandaag bekend gemaakt na afloop van de Ministerraad. 

Wethouder gaat lobbyen voor ijsbaan

10-05-2017 Twee ijsbanen in Drenthe lijkt wethouder Jan Steenbergen niet wenselijk. Dat zei hij vanmiddag in een reactie op het plan van Assen om het ijscomplex in de Drentse hoofdstad hoe dan ook door te laten gaan. 

Grote AEX-bedrijven lobbyen in Den Haag voor ‘time-out’: jaar bescherming tegen vijandige overname

09-05-2017 Grote Nederlandse beursbedrijven hebben een plan bij demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken op tafel gelegd om de macht van aandeelhouders fors in te perken bij een ongewenst overnamebod.

Klimaatlobby op stoom

04-05-2017 De klimaatindustrie probeert uit alle macht invloed uit te oefenen op het formatieproces. Door een opmerkelijke lobby via de publieke omroep lijken de geesten rijp gemaakt te worden voor een kabinet met de agenda van GroenLinks.

Bedrijfsleven eist groen regeerakkoord

03-05-2017 De lobby voor een groen klimaatakkoord wordt steeds sterker. Vijftien grote bedrijven willen dat de nieuwe regering vol inzet op duurzaam ondernemerschap om groene economische groei te bevorderen. 

Lobbyisten aan de leiband

01-05-2017 Vanmiddag snijdt de werkgroep Politieke Vernieuwing in de Kamer de thema's ‘lobbyisten en belangenvermenging’ aan. De soms hallucinante verhalen uit de onderzoekscommissie Kazachgate, tonen voor sp.a duidelijk aan dat het hoog tijd is om een aantal belangrijke stappen vooruit te zetten. 

Na zestien jaar lobbyen voor panda's een 'vuist in de lucht'

10-04-2017 Zakenman, investeerder, miljardair, avonturier én dierenliefhebber: Marcel Boekhoorn (57) is het allemaal. Nu ook: de man die de komende week twee reuzenpanda's gaat ophalen in China. ,,By far mijn mooiste deal ooit." Een exclusief gesprek.

Lobbyisten draaien overuren om wetsvoorstellen 'op ijs' gelegd te krijgen

03-04-2017 Het is hoogseizoen voor lobbyisten rond het Binnenhof. Nu de verkiezingen achter de rug zijn en de formatie van start is gegaan, lopen professionele pleitbezorgers zich de benen uit het lijf om voor hun cliënten een goed woordje te doen.

De lobbyist die nu pas de telefoon pakt, is veel te laat

30-03-2017 De kabinetsformatie is een traditioneel drukke tijd voor lobbygroepen. Steeds vaker kiezen ze de ‘buitenroute’, via de media. 

Muzikanten, knok voor jullie rechten

22-03-2017 Het is weer zover: wij, muzikanten, gaan in gesprek met elkaar en met experts over het hindernissenparcours dat we dit jaar moeten overwinnen. 

Campagneleidersdebat Tweede Kamerverkiezingen 2017

16-03-2017 Na de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart 2017, organiseerde Stichting Machiavelli donderdagochtend 16 maart traditiegetrouw een campagneleidersdebat waarin werd teruggeblikt op de campagne. Dit ontbijtdebat vond plaats in Perscentrum Nieuwspoort. 

Verbeteren transparantie wetgevingsproces

24-02-2017 Vrijdag 24 februari stuurde minister Blok van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer een notitie over de transparantie van het wetgevingsproces. Hij ging daarbij ook in op 'de motie-Van Gerven/Oosenbrug over een lobbyparagraaf bij wetsvoorstellen' en punten uit de initiatiefnota 'Lobby in daglicht'.

Vertrouwelingen die onderling de zaken regelen

20-02-2017 Het was een goed idee van politiek verslaggever Ariejan Korteweg van de Volkskrant en freelance-journalist Eline Huisman: in een serie krantenartikelen en een blog laten zien hoe lobbyisten op het Binnenhof hun werk doen, hoe effectief ze zijn en hoe ze in hun maag zitten met de vaak dubieuze reputatie die ze hebben.

Inschrijven voor de workshop effectief lobbyen

19-02-2017 In de aanloop naar een nieuwe Regering organiseert Public Matters op 5 april 2017 opnieuw de workshop "Effectief lobbyen", een eendaagse workshop met open inschrijving.

Initiatiefnota Lobby in Daglicht

14-02-2017 Vandaag stemde de Tweede Kamer over de moties die werden ingediend tijdens het notaoverleg over de initiatiefnota 'Lobby in Daglicht' van PvdA Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug. In deze Nota doen zij 14 voorstellen met als doel tot transparantere belangenbehartiging te komen. De voorstellen zijn gericht aan Kabinet, Kamer en de beroepsgroep van lobbyisten.

 

Borst en Gaemers nemen Machiavelliprijs in ontvangst

08-02-2017
Op 8 februari 2017 hebben Hugo Borst en Carin Gaemers de Machiavelliprijs 2016 in ontvangst genomen. Zij ontvingen de prijs, omdat ‘zij met hun manifest ‘Scherp op Ouderzorg’ de meest effectief communicerende actiegroep van de laatste tijd vormen’, aldus het juryrapport. Public Matters is hoofdsponsor van de stichting Machiavelli.

Ds. Ron van der Spoel lobbyt voor de Vervolgde Kerk in Brussel

06-02-2017 Dominee Ron van der Spoel uit Amersfoort werkt sinds 1 januari twee dagen per week als lobbyist voor Open Doors in Brussel en Straatsburg. Binnen het Europees Parlement en de Europese Commissie pleit hij voor de Vervolgde Kerk in het Midden-Oosten. “Ik ben in deze eerste maand echt verrast, in positieve zin.”

Oud-EU’ers lopen in groten getale over naar Brusselse lobbyfirma’s

01-02-2017 Door een gebrek aan regels en onafhankelijk toezicht kunnen oud-politici na een carrière bij EU-instellingen gemakkelijk aan de slag bij lobbybedrijven. En dat doen ze ook, blijkt uit een nieuw rapport van Transparancy International. Met name bij Google.

Trumps nieuwe lobbyregels

28-01-2017 ​Op 28 januari ondertekende president Donald Trump een Executive Order met daarin regels voor “draaideurlobbyisten”. Deze regels zijn op een aantal punten aangescherpt ten opzichte van de bestaande regels. Op een aantal punten zijn ze ook vrijer.

Brexit seminar 2017

20-01-2017 Op 19 januari 2017 organiseerde Public Matters in samenwerking met de London School of Economics (LSE) en FIPRA, het seminar "Brexit and business: as usual?!". 
 

Euronext heeft baat bij politieke lobby

21-12-2016 Zowel de Franse als de Nederlandse overheid lobbyt achter de schermen flink tegen de fusie van de Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE). Euronext, eigenaar van onder meer de Amsterdamse en Parijse aandelenbeurzen, kan daarvan profiteren.

Lobbyblind

16-12-2016 Vraag een doorgewinterde lobbyist hoeveel lobbyisten Nederland telt, en hij zegt: 17 miljoen. Flauw antwoord, omdat daarmee iedereen medeplichtig wordt gemaakt, waarmee de hele sector als het ware wordt geneutraliseerd. Tegelijkertijd is het echte antwoord niet te geven. In het lobbyregister van de Tweede Kamer staan 97 namen.

Lobbywerk hoeft geen probleem te zijn, op voorwaarde dat het transparant gebeurt

16-12-2016 'De problemen met lobbywerk zitten voornamelijk in de uitwassen van het huidig systeem, en niet in de essentie van de praktijk', schrijft Niels Gheyle (UGent). 

Brussel wil langere 'afkoelingsperiode' voor eurocommissarissen

24-11-2016 Europees Commissarissen moeten langer wachten als ze na hun Brusselse periode een lucratieve baan in dezelfde sector willen aannemen. Commissievoorzitter Juncker wil hun 'afkoelingsperiode' verlengen van 18 naar 24 maanden (voor gewone Commissarissen) en naar 36 maanden voor een voormalig Commissievoorzitter. 
 

Agenda's bewindslieden voortaan openbaar

21-11-2016 De regering zal de agenda's van bewindspersonen voortaan openbaar maken. Afspraken, werkbezoeken en toespraken worden gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl. 

Over Trump, lobbyen en transparantie in Nederland

16-11-2016 In oktober noemde Donald Trump Washington corrupt. En om de door hem gesignaleerde cyclus van corruptie te doorbreken moet een “drain the swamp” worden gerealiseerd. 

Lobbyist Ben wil met 80 miljoen jongeren de macht grijpen in de VS

07-11-2016 Makelaars, wapenbezitters, ouderen, medici, vrouwen, de luchtvaart, Israël, advocaten, gok- en oliebedrijven. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een belangengroep voor. 

Gelderse politici lobbyen in Brussel voor geld voor onze provincie

12-10-2016 Vanuit alle regio's van Gelderland reizen deze dinsdag mensen af naar Brussel voor de Europese Week van Regio's en Steden. Dé jaarlijkse conferentie voor Europese regio's en steden. 

Verzoek om kabinetsreactie op de initiatiefnota 'lobby in daglicht' vóór het Kerstreces

11-10-2016 De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft middels een brief d.d.11 oktober 2016, minister Plasterk verzocht om een kabinetsreactie op de initiatiefnotea 'lobby in daglicht': luisteren en laten zien' vóór het Kerstreces aan de Kamer te doen toekomen.

Bas Batelaan versterkt Public Matters

04-10-2016 Bas Batelaan (44) is als senior adviseur en partner in dienst getreden bij Public Matters.

Brussel wordt strenger voor lobbyisten

28-09-2016

Zouden Brusselse lobbyisten de dag van gisteren hebben bijgeschreven als 'Zwarte Woensdag'? Het lijkt niet erg waarschijnlijk. Toch sprak eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie van een 'belangrijke stap in de goede richting'.
 

Pechtold en Samsom trappen parlementaire jaar af

06-09-2016 Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) trapten het parlementaire jaar af in Perscentrum Nieuwspoort. 
 

Noortje heeft van haar lobby haar beroep gemaakt

06-09-2016 De zomervakantie in politiek Den Haag is voorbij, maar dat betekent niet dat er achterover is geleund. De verkiezingen komen eraan, dus was er werk zat. Niet alleen voor politici, maar ook voor lobbyisten. 

New Lobbyfacts.eu database allows exclusive tracking of EU lobbying over time

01-09-2016 ​With the biggest companies now spending 40 per cent more on EU lobbying in 2016 than in 2012, monitoring lobby data is more important than ever to expose the extent of corporate influence over EU decision making.

Ministerie van Financiën stelt gedragsregels op voor omgang met lobbyisten

31-08-2016 Ambtenaren van het Ministerie van Financiën moeten voortaan regels in acht nemen bij contacten met lobbyisten. Gaat deze nieuwe gedragslijn echt iets veranderen?

Lobbyist kan niet meer met een grote boog om de PVV heen

10-08-2016 De PVV is door de grote politieke partijen in quarantaine geplaatst. Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen hebben zij Wilders uitgesloten van welke coalitie dan ook. Maar lobbyisten kunnen zich niet veroorloven de PVV te negeren.

De staat van de public affairs professie

04-08-2016 Inleiding uit de publicatie Informatie en Invloed in de Tweede Kamer - Onderzoek onder Kamerleden naar toegang tot informatie.
In 2007 gaf zo’n 56% van de leden van de Tweede Kamer aan voldoende tot veel vertrouwen in lobbyisten te hebben. Dat bleek uit het door Public Matters uitgevoerde onderzoek “Lobbyisten vertrouwd?!”.

Minister Kamp ontvangt eerste exemplaar `Informatie en Invloed in de Tweede Kamer`

07-07-2016 Tijdens het Public Matters Lobbyseminar 2016 op 23 juni 2016 heeft minister Henk Kamp het eerste exemplaar van het onderzoek naar Informatie en Invloed in de Tweede Kamer in ontvangst genomen.

Lobbyparagraaf op 12/10 aan de orde in de Tweede Kamer

05-07-2016 Tijdens de procedurevergadering van de Commissie EZ (d.d. 5 juli 2016) is besloten om tijdens het Algemeen Overleg Bedrijfslevenbeleid en Innovatie op woensdag 12 oktober 2016 (15.00 tot 18.00 uur) te spreken over het Verslag van een schriftelijk overleg inzake de reactie op de motie van het lid Van Gerven over het wettelijk vastleggen van de toevoeging van een lobbyparagraaf aan wetsvoorstellen (Kamerstuk 32 637, nr. 238).

Radio 1: Interview over onderzoek Informatie & Invloed in de Tweede Kamer

23-06-2016 Joost Vullings (Politiek Verslaggever NOS Radio 1 Journaal & Oog op Morgen), Lea Bouwmeester (Kamerlid PvdA) en Noortje Thijssen (adviseur Public Matters) bespraken het onderzoek Informatie & Invloed in de Tweede Kamer op Radio 1. Luister hier naar het item (doorspoelen naar: 8:34.30-8:45.05). 

Minister EZ kondigt kabinetsnotitie over transparantie aan

22-06-2016 Op 21 juni stuurde de minister van Economische Zaken het Verslag van een schriftelijk overleg inzake de reactie op de motie van het lid Van Gerven over het wettelijk vastleggen van de toevoeging van een lobbyparagraaf aan wetsvoorstellen (Kamerstuk 32 637, nr. 238) aan de Kamer. Hierbij de integrale tekst van het Verslag:

Lobby voor extra intercity’s naar Duitsland is mislukt

21-06-2016 Voorlopig komen er geen snellere spoorverbindingen tussen Eindhoven en Duitsland. De Nederlandse lobby hiervoor is mislukt. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven kon het niet laten toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgelopen april zijn stad bezocht. Tien minuten lang mocht hij haar over een rode loper begeleiden langs een expositie over de relatie tussen ‘Brainport Eindhoven’ en Duitsland. 

Public Matters seminar 2016 ‘De Tweede Kamer onthult?’

21-06-2016 Op donderdag 23 juni organiseert Public Matters het Lobbyseminar 2016. Dit seminar wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Leiden. Titel: ‘De Tweede Kamer onthult?’ Met onder andere bijdragen van mevrouw Khadija Arib, Henk Kamp, Cees van Riel en Sharon Gesthuizen.

Brussels lobbying rules are ineffective say lobbyists

06-06-2016 Today, organisations representing a large cross-section of lobbyists called for strong reform of the EU's lobby register. 
The joint letter, initiated by Transparency International EU, calls for mandatory rules for all lobbyists and demands greater transparency around who EU officials and politicians meet with.

Oekraïneverdrag stilletjes verzacht

03-06-2016 Lobby mikt op vier punten. Nederland is volop bezig om het samenwerkingsverdrag van de EU met Oekraïne aangepast te krijgen.

Meer transparantie en evenwicht bij belangenbehartiging: Commissie komt met nieuwe regels voor deskundigengroepen

30-05-2016 De Commissie heeft vandaag nieuwe regels goedgekeurd voor de selectie van deskundigengroepen die advies en externe expertise verlenen ter ondersteuning van de beleidsvorming.

Het programma van de partij kent vele vaders

18-05-2016 Tweede Kamerverkiezingen Belangenclubs staan in de rij bij de politieke partijen. Die zijn namelijk nu bezig hun verkiezingsprogramma’s vast te stellen. „We gieten alles natuurlijk in onze eigen woorden.”
De politicus en de lobbyist begrijpen elkaar niet altijd, op deze zonnige zondagmorgen. Op het partijbureau van de VVD komt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitleggen wat de liberalen het best in hun verkiezingsprogramma kunnen opschrijven, als het aan hen ligt. De VNG is met drie mannen en een vrouw, de VVD ontvangt met twee heren.
De VNG wil vooral rust. Alsjeblieft geen grote hervormingen meer komende jaren, laat de gemeenten gewoon hun werk doen. En bezuinig niet nog meer.

Toevoeging lobbyparagraaf aan wetsvoorstellen

04-05-2016 Reactie op de motie van het lid Van Gerven en Oosenbrug over het wettelijk vastleggen van de toevoeging van een lobbyparagraaf aan wetsvoorstellen. 

EU commission: Transparency is not a panacea

04-05-2016 The EU should scrutinise contacts between decision makers and interest groups more closely, the European Commission's vice-president said on Monday (2 May).

`Utrechtse lobbyt voor Koningsdag`

29-04-2016 Koningsdag 2016 is amper voorbij of in Utrecht is al een initiatief begonnen om koning Willem-Alexander volgend jaar op zijn vijftigste verjaardag naar de domstad te laten komen.

Plek in Veiligheidsraad als inzet van Hollandse lobby

20-04-2016 De komst van Ban Ki-moon naar Nederland voor de opening van het nieuwe gebouw van het Internationale Strafhof is een uitgelezen mogelijkheid om te lobbyen voor een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad. Italië óf Zweden moet de loef worden afgestoken. 

Nieuwe wet vervangt Wet openbaarheid bestuur

20-04-2016 Op 19 april is in de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel Wet open overheid (WOO) van GroenLinks en D66 aangenomen. De WOO is de opvolger van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob).​
Van overheidsinstellingen waar de WOO op van toepassing is, wordt verwacht dat zij: 1) op eigen initiatief meer informatie openbaar gaan maken en 2) minder makkelijk verzoeken om informatie kunnen weigeren of weglakken.

Europarlementariers proberen lobby regels af te zwakken

19-04-2016 MEPs try to dilute new lobbying rules -- A proposal to tighten European Parliament rules has come under a barrage of amendments.
The European Parliament is all in favor of transparent rules for lobbying — except when it comes to its members’ own meetings with interest groups.

Parlementaire mini-enquete

15-04-2016 De staf van de tijdelijke commissie evaluatie Wet op de parlementaire enquête (TCEWPE) heeft een notitie opgesteld over "Parlementaire ondervraging Panama Papers".

Minister Kamp schetst aanpak invoering lobbyparagraaf

11-04-2016 In een brief aan de Kamer zet minister Kamp uiteen hoe hij de toevoeging van een lobbyparagraaf aan wetgeving wil realiseren. Deze lobbyparagraaf is geïntroduceerd in de motie van Van Gerven & Oosenbrug.

Werkgevers en bedrijfsleven lopen deur plat bij ministers (Volkskrant 2 april 2016)

02-04-2016 Ministers geven voor het eerst inzage in agenda's -- De lobbyorganisaties van werkgevers komen, samen met individuele bedrijven, het vaakst over de vloer bij ministers. Dit blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant deed naar de agenda-afspraken van alle bewindspersonen, vanaf het aantreden van Rutte II tot oktober 2015.

Lobby-industrie maakt overuren

22-03-2016 ’Gezondheidswinst is in dit geval een kwestie van een prikkie.’ Met deze slogan is seniorenorganisatie KBO de afgelopen weken de boer op gegaan in het Haagse lobbycircuit.

Ontvang de VerkiezingsUpdate 2017 kosteloos

21-03-2016 Op 15 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer der Staten-Generaal. Public Matters volgt de voorbereidingen van politieke partijen op de verkiezingen op de voet en adviseert hoe kan worden ingespeeld op toekomstige beleidswijzigingen. 
Tevens worden trendanalyses opgesteld en beïnvloedingsstrategieën bepaald die een bijdrage leveren aan de lobbystrategie richting de verkiezingen.

19 mei: Workshop ‘Effectief lobbyen'

18-03-2016 Wilt u de fijne kneepjes van besluitvormingsprocessen en procedures kennen? En de laatste ontwikkelingen en technieken van het public affairs-vak uitwisselen? Zoekt u naar intervisie met vakgenoten? Dan is de workshop Effectief lobbyen van Public Matters voor u bedoeld. 

Stenogram van het mondelinge vragenuur

09-03-2016 Vragen van het lid Teeven aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de lobbyactiviteiten van oud-politici.

Tweede Kamer eist lobbyparagraaf bij wetgeving

01-03-2016 Wetsvoorstellen dienen voortaan te worden voorzien van een paragraaf die duidelijk maakt welke invloed lobbyisten hebben gehad op de inhoud. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van PvdA en SP die openheid van zaken afdwingt.

Motie lobbyparagraaf

01-03-2016 De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen die verzoekt de regering voortaan duidelijk aan te geven welke belangenorganisaties een bijdrage hebben geleverd aan het maken van een nieuwe wetsvoorstel.

Sleutellessen van een evaluatie van steun aan pleiten en beïnvloeden

29-02-2016 De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in september 2015 een onderzoek afgerond naar beleidsbeïnvloeding door maatschappelijke organisaties. 

Minister pleit voor lobbyparagraaf tijdens coco-debat

18-02-2016 Na een middag debat over "bedrijfslobbies" debateerde de vaste commissie Financien 's avonds met minister Dijsselboem (PvdA) overde invloed van banken op zijn beleid. Tijdens dit debat sprak Dijsselbloem het voornemen uit om een zogenaamde "lobbyparagraaf" aan ieder wetsvoorstel toe te willen voegen. In tegenstelling tot minister Kamp (VVD) die eerder op de dag in de Kamer aangaf daar niets voor te voelen.

Tweede Kamer debatteert over lobby

18-02-2016 Op 18 februari debatteerde de Tweede Kamer over 'de invloed van bedrijfslobby's op wetgeving`. Aanleiding was een promotieonderzoek van Magda Smink (Universiteit van Utrecht) waarin zij de invloed van gevestigde energiebedrijven op de energietransitie onderzocht.

Machiavelliprijs overhandigd

10-02-2016 De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft op 10 februari 2016 de Machiavelliprijs 2015 ontvangen omdat: "zij met het rapport over de ramp met de MH17 -waar mogelijk- klaarheid heeft gebracht voor de nabestaanden in het bijzonder en de wereld in het algemeen."

Uw belangen behartigen tijdens het NL Voorzitterschap EU

09-02-2016 Van 1 januari tot 1 juli 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie.

Bedrijven staan sterker dan ooit in politieke machtscentrum van wereld

28-01-2016 Amerikaanse bedrijven en multinationals spendeerden in 2015 gezamenlijk $3,2 mrd aan lobbyactiviteiten in Washington met als doel regelgeving tegen te gaan en hun winsten op te voeren. Dat is een lichte krimp ten opzichte van een jaar eerder toen $3,24 mrd werd uitgegeven. Maar volgens expert Lee Drutman zijn bedrijven machtiger dan ooit.

Drone Lobbying Heats Up on Capitol Hill

27-01-2016 WASHINGTON — The last time Congress weighed in on rules for nonmilitary drones, in 2012, the flying machines were hardly a hit with consumers. And companies said little about using them for commercial purposes.

Agressief lobbyen, een reces-rel en een bezoedelde reputatie

11-01-2016 Het aardige van zo’n reces is dat de vrede ogenschijnlijk over Den Haag neerdaalt. Bewindslieden die thuis werken, kerstballen en Top 2000-nostalgie op de gangen. Totdat, achteraf, blijkt dat sommige lobbyisten die dagen stevig doorwerkten, en sommige politici meesleepten. Zodat er buiten beeld een ravage ontstond die nog zal nawerken. 

Duwt een register lobbyisten in de schaduw?

11-01-2016 Prominent in elke discussie over lobbytransparantie: het lobbyregister. Als we maar eens wisten wie er eigenlijk allemaal rondloopt in lobbyland - dat zou het alvast wat minder ondoorzichtig maken. Toch? In Amerika bestaat sinds 1995 zo'n register. Doet dat wat het moet doen?

Voorstel regulering lobbyspelregels lauw ontvangen in de Tweede Kamer

06-01-2016 Het PvdA-voorstel om de lobby in de Haagse politiek te reguleren wordt weinig enthousiast ontvangen door andere politieke partijen. Coalitiegenoot VVD vreest een ‘enorme bureaucratie’ als Kamerleden en bewindslieden hun agenda’s en besprekingen openbaar moeten maken.

PvdA Kamerleden dienen initiatiefnota in

24-12-2015 Op 22 december 2015 maakten PvdA-Kamerleden Bouwmeester en Oosenbrug bekend een initiatiefnota in te dienen waarmee "gezorgd wordt dat iedereen een eerlijke kans heeft om invloed uit te oefenen op wetgeving en beleid". In augustus 2012 gaf Peter van Keulen van Public Matters een visie op de concept nota tijdens een gesprek met een van de indieners.

Follow-up of the Commission on the European Ombudsman's draft recommendation

15-12-2015 Two joined complaints by Corporate Europe Observatory, Greenpeace EU Unit, LobbyControl and Spinwatch (ref. 2077/2012/TN) and Friends of the Earth Europe (ref. 1853/2013/TN).

Mijn werkkamer is een lobby-vrije zone

07-12-2015

Over het 'warme bad' van de Haagse lobby-industrie

Kamerleden hebben het druk. De minister controleren, die je elke dag overvoert met stapels papieren. Onderzoek doen naar de gevolgen van al dat beleid. Alternatieven bedenken en voorstellen uitwerken.

Brandbrief van rekendocenten om toets te verplichten schetst onjuist beeld van schoolresultaten

04-12-2015 Tien rekenleraren van negen verschillende middelbare scholen hebben geprobeerd de PvdA te misleiden over de rekentoets, in een ultieme poging de test verplicht te maken. Sociaaldemocratisch Kamerlid Jadnanansing liet zich aanvankelijk bedotten door deze lobby, die vele duizenden extra gezakte leerlingen zou hebben opgeleverd.

Start-Up Leaders Embrace Lobbying as Part of the Job

26-11-2015 WASHINGTON — Last year, the personal butler service Hello Alfred won a top prize in Silicon Valley created for promising new technology start-ups, putting the company on a path toward millions of dollars in investment.

Retailers moeten invloed opeisen bij het innovatiebeleid

26-11-2015 Nieuwe ondernemers met innovatieve ideeën zouden zich actief moeten mengen in brancheverenigingen en hun invloed opeisen, zegt Pieter Walraven.

Lobbywet moet geen PVDA-speeltje worden

16-11-2015 Lea Bouwmeester, Kamerlid voor de PvdA, kondigt al zes jaar regelgeving aan die voor meer transparantie omtrent lobbyen moet zorgen. Meerdere malen beloofde ze een voorstel in de Kamer te brengen. Dat is er echter nog niet van gekomen, wat leidde tot kritiek. Hoe komt het dat dit langverwachte voorstel maar niet van de grond komt?

Bericht uit Den Haag: burger, u bent nog lang niet boos genoeg

09-11-2015 Op wie moet je letten om Den Haag te begrijpen? Deze week: bestelcrisis in beeld: Hermans en de ‘bijbanen’; Dijsselbloem en de bankenlobby. Ofwel: de burger verlangt meer zeggenschap – waarom doet niemand iets? 

Lobby van G4 in Den Haag is te machtig

13-10-2015 PvdA'ers Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug heeft een aantal voorstellen ingediend om de lobby in Den Haag transparanter, toegankelijker en eerlijker te maken. Volgens Oosenbrug is 'het speelveld' voor lobbyisten niet gelijk. 'De lobby van de G4 in Den Haag is heel machtig in vergelijking met kleinere gemeenten.'

Lobbyen in het Verenigd Koninkrijk nog veelal ongereguleerd

30-09-2015 In het rapport ‘Accountable Influence: Bringing Lobbying out of the Shadows’ concludeert Transparency International UK dat transparantie van lobbyen in het Verenigd Koninkrijk (VK) verhoogd moet worden.

De’ge’pol neemt Transparantie Initiatief: benoeming Commissaris belangenbehartiging

29-09-2015 De in 2002 opgerichte Deutsche Gesellschaft für Politikberatung -- de’ge’pol, de vereniging van public affairs professionals in Duitsland -- heeft het initiatief genomen een parlementaire commissaris te benoemen in de Duitse Bundestag.

Auto-industrie heeft in Brussel de facto vetorecht

29-09-2015 Hoe dichter bij de macht hoe beter. Het lobbykantoor van Volkswagen schurkt er het dichtst tegenaan - aan de Rue Archimede, pal naast de Europese Commissie. En bij het Europees Parlement komen is voor de VW-lobbyisten, 43 in totaal, een wandeling van slechts een kwartier. 

Koffertje van Public Matters

15-09-2015 Op deze Derde Dinsdag van September presenteert Public Matters een eigen koffertje. 

Een koning-lobbyist heeft ook zijn beperkingen

14-09-2015 Lobbyen bevalt de koning, stellen royaltykenners. Kan hij Nederland in de Veiligheidsraad krijgen?

Regels nodig voor contact met lobbyisten

26-08-2015 De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer zouden duidelijker moeten regelen hoe hun parlementsleden omgaan met derde partijen, zoals lobbyisten. Dat stelt een werkgroep van de Raad van Europa die zich bezighoudt met corruptiebestrijding, in een woensdag verschenen rapport. De werkgroep gaf Nederland in 2014 zeven aanbevelingen en die zijn nu geëvalueerd.

Contrary to popular opinion, business actors are less successful than citizen groups at lobbying EU legislators

10-08-2015 How powerful are business interests in lobbying for changes to EU legislative proposals? Andreas Dür, Patrick Bernhagen and David Marshall present findings from an analysis of 70 legislative proposals introduced by the European Commission between 2008 and 2010.

Bedrijfslobby loopt de deur plat bij TTIP-onderhandelaars

15-07-2015 Maar liefst 525 ontmoetingen over TTIP had de bedrijfslobby tussen 2012 en 2014 met het Europese commissariaat voor handel. Dit blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van lobby-onderzoeker Corporate Europe Observatory.

Beantwoording Kamervragen over de integriteit van een lobbyist

08-07-2015 Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de integriteit van een lobbyist (ingezonden 12 juni 2015) 

Lobbyistenclub: scherp overheidsregels aan

08-06-2015 Mag een ex-bewindslid overal voor lobbyen? Nog wel. Maar de beroepsvereniging wil strengere regels nu bekend is dat oud-minister Ben Bot lobbyde voor een verdachte Libiër.

Voer discussie over lobbytransparantie fundamenteel

12-05-2015 Wat hebben “transparantie” en “vrede op aarde” met elkaar gemeen? Je kunt er niet tegen zijn. Toch ben ik weinig enthousiast over het voorstel van de PvdA om tot transparantie van lobbyen te komen. Het voorstel is onnodig, incompleet en eenzijdig. Onnodig omdat het een oplossing biedt voor een niet bestaand probleem. Incompleet omdat weinig samenhangende en halve maatregelen worden beschreven. En eenzijdig omdat slechts vanuit één perspectief naar lobbyen wordt gekeken.

NGOs demand Timmermans make good on mandatory lobbying register

11-05-2015 One hundred and twelve organisations sent a letter to European Commission Vice -resident Frans Timmermans today (11 May) asking for stronger rules on lobbying transparency.

PvdA wil dat invloed van lobbyist duidelijker wordt

06-05-2015 Bij elk plan dat bij de Tweede Kamer wordt ingediend moet openbaar worden welke invloed door wie is uitgeoefend en wat ermee is gedaan. De PvdA-Kamerleden Bouwmeester en Oosenbrug stellen deze zogenoemde lobbyparagraaf voor om de invloed van lobbyisten duidelijker te maken. Bouwmeester stelde drie jaar geleden al voor de lobby rond het Binnenhof transparanter te maken en dat plan is nu uitgewerkt. Lees hier reactie september 2012.

Hoe de mist blijft hangen in lobbyland

16-04-2015 Het zijn nog wel eens 'onprofessionele klungels' vindt Ton Elias van de VVD. 'Geinponems die je de helft van het verhaal vertellen zodat je daarna nog een uur met een ander moet ouwenelen om het hele verhaal te horen.' Ze brengen volgens hem kant-en-klare amendementen mee, waar linkse Kamerleden dan mooi weer mee spelen.

Politiek in greep van lobbysector

09-04-2015 Invloed van bedrijven op beleid ondoorzichtig
Politiek Den Haag is een speeltuin voor lobbyisten. Deze keiharde conclusie trekt de internationale anticorruptiewaakhond Transparency International (TI) over Nederland in een alarmerend rapport.

Dat Eerste Kamer vol zit met lobbyisten, wordt nooit schandaal

16-03-2015 Leden van de Eerste Kamer stemmen vaak over een wetsvoorstel waarbij ze vanwege hun nevenfunctie zelf betrokken waren. Verbazingwekkend genoeg baart de voortdurende dreiging van belangenverstrengeling nauwelijks opzien.

PvdA gaat strijd aan met werkgeverslobby

02-03-2015 Regeringspartij PvdA heeft haar kandidaten voor de Eerste Kamer in de eerste plaats geselecteerd om de strijd aan te gaan met de werkgeverslobby van VNO-NCW. In de ogen van partijvoorzitter Hans Spekman dreigt VNONCW de Eerste Kamer te gaan domineren.

Op 11 februari ontving RTL Nederland de Machiavelliprijs 2014 omdat “RTL de afgelopen 25 jaar heeft bewezen vaak meer te zijn dan alleen een grote, commerciële omroep. In veel opzichten vernieuwend, gedurfd en vooral ook bindend”, aldus het juryrapport. “

12-02-2015 Op 11 februari ontving RTL Nederland de Machiavelliprijs 2014 omdat “RTL de afgelopen 25 jaar heeft bewezen vaak meer te zijn dan alleen een grote, commerciële omroep. In veel opzichten vernieuwend, gedurfd en vooral ook bindend”, aldus het juryrapport. “RTL is aanjager en voorloper geweest van een reeks nieuwe programmaformats.

Germany to limit ‘revolving door’ practices

11-02-2015 Law requires politicians to notify the government about their career plans to allow consideration of possible conflicts of interest.
Germany’s governing parties, the Christian Democrat CDU and the social democrat SPD, last week (4 February) agreed to require ministers and deputy ministers to take a mandatory break of 12 months before accepting a job with a private company, in a bid to end conflicts of interest.

‘It takes two, to lobby’

10-02-2015 De bijeenkomst van de Beroepsvereniging Voor Public Affairs (BVPA) stond donderdag 5 februari jongstleden in het teken van transparantie in public affairs. Om dit thema in zowel internationaal als nationaal verband te kunnen bespreken waren Terry Lamboo van de OESO en Arnold Merkies van de Socialistische Partij uitgenodigd. Peter van Keulen van Public Matters trad op als moderator. 

Bid for greater lobbying transparency

27-01-2015 Lobbyists have three months to provide extra data requested by the European Commission and the European Parliament. Organisations that sign up to the transparency register run by the European Commission and European Parliament are to be asked to provide more information about their spending on lobbying the EU’s institutions.

Grote techbedrijven spenderen miljoenen aan lobby

23-01-2015 Grote technologiebedrijven gaven in 2014 miljoenen dollars uit aan het beïnvloeden van wet- en regelgevers. Google spant de kroon; het bedrijf spendeerde vorig jaar 16,8 miljoen dollar aan lobbywerk.

Banken, stop die lobby, anders komt 2008 terug

19-01-2015 Banken, verzekeraars, hypotheekgevers en pensioenfondsen moeten ophouden met hun lobby tegen extra buffers en strengere eisen en leennormen. Een economisch herstel op basis van zeepbellen en valse beloften leidt tot herhaling van de crisis van 2008, vindt Jeroen Dijsselbloem.

Geschenkregister toont kijkje in de keuken

02-12-2014 Kamer overladen met douceurtjes
Wat moet Kamervoorzitter Van Miltenburg met twee flessen cognac, pistachenootjes, doosjes thee, een fles champagne, een 3-delige set badolie, een rood lederen etui, een wollen sjaal, een avondtasje, olijfolie en twee potjes honing? Het is zomaar een greep uit de geschenken die ze afgelopen jaar heeft ontvangen.

Lobby-seminar 2014: aan de slag met het Nederlands EU voorzitterschap

28-11-2014 Op 27 november organiseerde Public Matters haar jaarlijkse Lobby-seminar. Thema: "Aan de slag met het Nederlandse EU voorzitterschap". Ruim 120 vertegenwoordigers van bedrijven, brancheorganisaties en overheid namen deel aan een discussie over de mogelijkheden voor beïnvloeding die het Nederlandse EU voorzitterschap biedt.

Eurocommissarissen moeten open kaart spelen over contacten met lobbyisten

26-11-2014 Vanaf 1 december moeten alle eurocommissarissen, hun kabinetsleden en de topambtenaren hun contacten en gesprekken met belangengroepen en lobbyisten openbaar maken. Dat heeft de Europese Commissie woensdag officieel aangekondigd. De beslissing lekte eerder deze week al uit, maar toen was nog niet duidelijk of de transparantievereiste ook voor de medewerkers van de commissarissen zou gelden.

Public Matters Lobby-Seminar 2014

04-11-2014 Op 1 januari 2016 neemt Nederland voor zes maanden de voorzittershamer van de Europese Unie ter hand. Voor een deel wordt de agenda van het voorzitterschap bepaald door de lopende Europese agenda en de plannen van de nieuwe Europese Commissie die op 3 november jl. aan haar eerste werkdag is begonnen.

Belangenbehartiging zal altijd informele wegen kennen

23-10-2014 Arco Timmermans (1964) is sinds 1 september 2013 bijzonder hoog­leraar public affairs aan de Universiteit Leiden. Hij is onder andere werkzaam geweest als onderzoeksdirecteur van het Montesquieu ­Instituut en als onderzoeker aan het Europees Universitair Instituut in Florence. Sinds 2006 is Timmermans nauw betrokken bij een internationaal onderzoek naar publieke en politieke agendavorming (‘politiek van de aandacht’).

Gehoord aan een ronde tafel

13-10-2014 Een bijdrage van Peter van Keulen aan Nieuwspoort Nieuws (10 oktober 2014). Over hoe je als bedrijf of belangenorganisatie omgaat met een uitnodiging gehoord te worden in de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Philips en Shell lobbyen voor miljoenen euro’s in Brussel

07-10-2014 Nederlands grootste multinationals Philips en Shell besteden jaarlijks miljoenen euro's voor lobbywerk bij het Europese Parlement in Brussel. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van gegevens van de website Lobbyfacts.eu.

Lobbyen is geen louche achterkamerpolitiek

07-10-2014 Om en rond de Europese instellingen in Brussel zijn dag in dag uit duizenden lobbyisten in de weer. De schattingen variëren sterk - van 15.000 tot 30.000. Niet alleen bedrijven of bedrijvenkoepels zetten lobbyisten in, ook middenveldorganisaties en ngo’s doen het. Ook overheden zijn bijzonder actieve lobbyisten.

Stil Lobbyen bij politici en ambtenaren is niet meer voldoende

01-10-2014 Stille lobbyisten verliezen de strijd om aandacht. Door de druk van sociale media moeten belangenorganisaties investeren in hun relaties met de samenleving en de media. Dat stelde Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, tijdens zijn oratie op 29 2014.

Over lobbyen en winkelcentra

30-09-2014 Welke politieke ontwikkelingen hebben effect op de winkelcentra van Nederland?

Gezocht: junior adviseur

23-09-2014 Public Matters is op zoek naar een junior adviseur.

Workshop 7 november 2014: “Europa in Den Haag – voet tussen de deur in Brussel”

24-08-2014 Inschrijven voor ééndaagse EU workshop Centre for Professional Learning & Public Matters (7 november 2014). De eerste stap naar Brussel is makkelijker te maken dan soms wordt verondersteld. Met een start uit Nederland is er al een wereld te winnen.
Brussel lijkt soms een ondoorgrondelijk en gesloten bastion waar voor beleidsbeïnvloeders moeilijk grip op te krijgen valt.
Toch kunnen bedrijven, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties vanuit Nederland uitstekend aan zet komen in Brussel. U moet daarvoor wel de spelregels kennen.

Lobbyists increasingly look online to influence EU policy

23-06-2014 Public affairs in Europe is increasingly moving online to reach EU policy makers, linking their campaigns to what high-level official of the EU Commission, Robert Madelin, called the ‘creation of a digital public service’ on Thursday (19 June).

Vertrouwen in de politiek?

20-06-2014 Op donderdag 19 juni jl. vond een besloten ontbijtbijeenkomst van Public Matters plaats. Tijdens deze bijeenkomst gaven Rogier van der Sande (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Han ten Broeke (lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal) hun visie op het thema: "Vertrouwen in de politiek: een kwestie van geloven of handelen?"

Speech Marcos Sefcovic over lobbyen en transparantie

10-06-2014 Tijdens een bijeenkomst van ecpa2.0, sprak EU-vice-president Marcos Sefcovic over lobbyen en transparantie.

Brussels defends track record on lobbying transparency

20-05-2014 The Barroso II administration has denied it is over-influenced by financial lobbyists. The European Commission has defended its track record on corporate lobbying and transparency, after accusations it used the financial crisis to increase its powers while pursuing a big business agenda.

30.000 lobbyisten overspoelen Brussel: voor elke EU-ambtenaar een lobbyist

15-05-2014 Minstens 30.000 lobbyisten telt Brussel, zo meldt de krant The Guardian.

‘Nederlanders hebben altijd en overal grote mond’

15-05-2014 Lobbyisten in Brussel maken zich op voor de nieuwe lichting Europarlementariërs. Zo ook Linda Peltzer, relatiemanager voor BrabantStad. ‘Nieuwe lidstaten vinden dat Nederlanders te populair doen.’

Quick step of wals?

23-04-2014 Op 23 april sprak de Tweede Kamer met de minister van Buitenlandse Zaken over de verbetering van informatievoorziening door het kabinet over Europa. De Kamer had Alexander Pechtold als rapporteur benoemd in haar rituele dans meer grip te krijgen op het Europese besluitvormingsproces.

Vrouwentafel bij Limburgs Asperge Diner in Nieuwspoort

17-04-2014 Op woensdag 16 april vond voor de vijftiende keer het jaarlijkse Asperge Diner plaats in Nieuwspoort. Public Matters heeft ook dit jaar weer deelgenomen aan dit traditionele evenement. Bijzonder dit jaar was dat de tafel van Public Matters enkel was gevuld met jonge vrouwen.

Rapport financiële lobby CEO

10-04-2014 Corporate Europe Observatory (CEO) publiceerde het rapport ‘de vuurkracht van de financiële lobby’, over de lobbykracht van financiële instellingen in Brussel.

De lobbyisten van Obama

09-04-2014 In 2010 verbood de Amerikaanse president Barack Obama zijn medewerkers om na hun overheidsbaan lobbyist te worden. Het is een lucratief carrièrepad voor ambtenaren die nog tijdens een ambtsperiode van een president invloed kunnen uitoefenen op voormalige collega’s. Veel lobbyisten noemen zich nu dan maar adviseur of consultant.

Reactie Dijsselbloem op voorstellen Merkies

04-04-2014 Tijdens het algemeen overleg over de Kabinetsvisie Nederlandse bankensector d.d. 6 februari 2014 is gesproken over de lobby van Nederlandse banken. Kamerlid Arnold Merkies (SP) deed voorstellen om de mogelijke invloed van lobbyisten te beperken. In de brief aan de Kamer (d.d. 3 april 2014) reageert de minister van Financien hierop als volgt:

Uitgewerkte circusact?

26-03-2014 Het algemeen overleg ‘Ondernemen en regeldruk’ in de Tweede Kamer was hét moment waarop het bedrijfsleven concrete problemen onder de aandacht kan brengen van politici. Het debat, op 21 maart, bleef abstract; hoe meet je regels?

Nieuwe maatregelen voor lobbyisten om het EU Transparancy register te tekenen

18-03-2014 Measures to encourage lobbyists working with the EU to sign the EU’s public “Transparency Register” were backed by the Constitutional Affairs Committee on Tuesday. MEPs reiterated their demand that the register be made compulsory and meanwhile approved new provisions to push interest groups to make their relations with the EU more transparent.

Hoorzitting en rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

06-03-2014 Onlangs bedankte een aantal ondernemingen voor de uitnodiging van de Tweede Kamer om in het parlement tekst en uitleg te geven over hun bedrijfsstrategie in Israël. Een afzegging gebaseerd op een zorgvuldige afweging kwam de bedrijven op parlementaire kritiek te staan. In 2013 gebeurde hetzelfde op het moment dat een rondetafelgesprek over het Nederlandse fiscale vestigingsbeleid werd georganiseerd: een aantal genodigde bedrijven werd bekritiseerd nadat zij hadden aangegeven niet te willen komen en vertegenwoordigd te willen worden door een branchevereniging.

Merkies presenteert maatregelen om invloed bankenlobby terug te dringen

10-02-2014 De SP wil strengere regels voor lobbyisten. Vandaag presenteert SP-Kamerlid Arnold Merkies vier concrete maatregelen om de macht van de bankenlobby in te perken.

MKB moet op agenda van de Kamer

23-01-2014 Gaat het CDA-plan van afgelopen vrijdag de problemen van zelfstandige ondernemers prominent op de politieke agenda zetten? Veel politieke partijen claimen 'ondernemerspartij' te zijn, maar in de Tweede Kamer is amper aandacht voor de positie van zelfstandigen en kleine bedrijven. Het mkb lijkt niet meer op het netvlies te staan in politiek Den Haag.

Budget- en belastinglobby in de Verenigde Staten

16-01-2014 Geen groter belang dan je eigen belang - dus lobbyen Amerikaanse bedrijven er lustig op los. En het federale budget en de belastingen brengen het meeste volk op de been.

Workshop 11 april: “Europa in Den Haag – voet tussen de deur in Brussel”

10-01-2014 Inschrijven voor ééndaagse EU workshop Centre for Professional Learning & Public Matters (11 april 2014). De eerste stap naar Brussel is makkelijker te maken dan soms wordt verondersteld. Met een start uit Nederland is er al een wereld te winnen. Brussel lijkt soms een ondoorgrondelijk en gesloten bastion waar voor beleidsbeïnvloeders moeilijk grip op te krijgen valt.

Duitse oppositie eist afkoelingsperiode voor politici die lobbyist willen worden

08-01-2014 Frankfurt: Ronald Pofalla, tot voor kort minister en chef van de kanselarij van Angela Merkel, had zich een geruisloze overstap naar een mooie nieuwe baan bij de Duitse spoorwegen voorgesteld. In plaats daarvan is hij het middelpunt van een hevig nationaal debat.

EU lobby register on track to becoming mandatory

17-12-2013 Een werkgroep die is aangesteld om het EU-transparantieregister te herzien heeft een aantal praktische wijzigingen voorgesteld.

Amsterdam faalt bij Haagse lobby

17-12-2013 Amsterdam krijgt weinig voor elkaar in Den Haag. Decentralisatie van de zorg, socialewoningbouw of het weren van scooters - Tweede Kamerleden merken bar weinig van een georganiseerde lobby vanuit Amsterdam.

Belgische MEP'er in problemen door lobby

25-11-2013 Corporate Europe Observatory rapporteert dat:

Seminar 'De lobby-staat van de senaat'

07-11-2013 Op 7 november 2013 vond het jaarlijkse Lobby-seminar "De lobby-staat van de senaat" plaats. Tijdens dit jaarlijkse Public Matters seminar wisselden meer dan 200 aanwezigen in Perscentrum Nieuwspoort van gedachten over de positie van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in het huidige politieke tijdsgewricht. Kijk hier naar de openingsbijdrage van de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Radio I interview Miriam Offermans over lobbyen

04-09-2013 Het Radio I programma "Werklunch" (NCRV) besteedt aandacht aan lobbyen naar aanleiding van de start van het nieuwe parlementaire jaar.

VVD’er Van Baalen klapt uit de school over Europees Parlement

29-08-2013 Achterkamertjespolitiek, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Het komt allemaal voor in en om het Europees Parlement.

Hoogleraar Public Affairs benoemd

27-08-2013 De Universiteit Leiden heeft een bijzonder hoogleraar public affairs benoemd, die het werk van lobbyisten in Nederland inzichtelijk gaat maken. 

New bill to bring more transparency to politics

29-07-2013 The Transparency of Lobbying, Non-Party Campaigning and Trades Union Administration Bill has been published.

Launch of the 'Guide to effective lobbying in Brussels' survey/Brussels

12-06-2013 Speech Maroš Šefčovič (Vice-President of the European Commission, 3 June 2013)

Lobbies will have to register to work in Congress

12-06-2013 Groundbreaking move for Spain first of a potential series of measures to emerge from official review of democratic institutions. In the upcoming months, the Spanish government hopes to put in place a long-awaited registry of lobby groups whose representatives work to try to convince lawmakers to push through certain legislation.

Nederlandse lobby in Brussel kost 80 miljoen euro

12-06-2013 Nederlandse organisaties en bedrijven geven jaarlijks zeker 80 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten in de Europese Unie.

New row flares over EU's register for lobbyists

07-05-2013 The body representing the public affairs industry has made a robust defence of the EU's transparency register code of conduct. The Brussels-based Society of European Affairs Professionals (SEAP) has challenged fresh calls for changes to the code, including demands that it be made compulsory for firms to register.

EU Workshop: ‘Voet tussen de deur in Brussel?!'

25-04-2013 Op 19 april vond de jaarlijkse EU-workshop van Public Matters plaats in New Babylon in Den Haag. De workshop had als thema: ‘Voet tussen de deur in Brussel?! Werken aan een effectieve Europese lobby vanuit Nederland.’

EU Lobbyworkshop: “Voet tussen de deur in Brussel?!“

19-03-2013 Brussel lijkt soms een ondoorgrondelijk en gesloten bastion waar voor beleidsbeïnvloeders moeilijk grip op te krijgen valt. Toch kunnen bedrijven, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties wel degelijk een voet tussen de deur krijgen.

Haagse veteraan geliefd als lobbyist voor bedrijfsleven

27-02-2013 Na een jarenlange ambtelijke carrière stapt Chris Buijink over naar de Nederlandse Vereniging van Banken. Een topambtenaar die van het ene op het andere moment lobbyist wordt; in de Verenigde Staten en Brussel zijn er regels voor, in Nederland nauwelijks.

Lobbyteksten letterlijk overgenomen in EP-amendementen

21-02-2013 Waar nieuwsgierigheid al niet toe kan leiden: een Oostenrijkse student ontdekte per toeval dat in sommige Europese amendementen met betrekking tot gegevensberscherming letterlijk teksten van lobbyisten zijn overgenomen.

Commission probed over ‘revolving door’ lobbying allegations

18-02-2013 The European Ombudsman will today (14 February) launch a formal investigation into allegations that the European Commission is failing to clamp down on conflicts of interest amongst staff who leave the EU executive to take up jobs as lobbyists and consultants.

Majority of EU citizens 'concerned' about EU lobbying

04-02-2013 A new report says that a majority of people across Europe are concerned about ethics and lobbying in EU policymaking. The main findings of a poll of over 6000 people in six European countries also shows that citizens want better regulation of lobbyists and increased transparency for the EU.

'Vertrouwen in Rutte II vanuit internationaal perspectief'

29-01-2013 Op 28 januari was Yves Leterme, adjunct secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en voormalig premier van België, op uitnodiging van Public Matters te gast in Den Haag.

Waar zijn de lobbyisten?

14-01-2013 Er is een nieuw kabinet! Kan creatief Nederland opgelucht ademhalen?

Jan Peter hielp een handje, als ‘ervaringsdeskundige ’

03-12-2012 Hoogste tijd voor Haagse zelfreflectie. Want inderdaad – in de week van de gevallen wetenschapper Diederik Stapel, de gevallen neuroloog Ernst J.S. (onnodige operaties om eigen gewin) en de gevallen advocaat Moszkowicz (belastingschuld 1,5 miljoen hoger) is het nuttig te bekijken hoezeer het bedrog de politiek is binnengeslopen. Zou het kunnen dat het meevalt? Politici en bedrog – populair thema.

Lobbyen is het nieuwe staken

03-12-2012 Massaal protest en stakingen blijven voorlopig uit, ondanks de stevige bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Het blijft beperkt tot enkele acties binnen de zorg en het gevangeniswezen. "Als je altijd alleen maar boos wordt en roept: 'actie, harde actie!', dan neemt niemand je serieus. Bovendien werkt het ook niet, want mensen hebben er geen trek in", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

Kabinetsformatie Zes lessen van lobbyisten

29-10-2012 De lobby rond de woningmarkt is sterk. De afgelopen maanden zijn vele hervormingsplannen gelanceerd, net op tijd voor de formatie

Multi-million markt voor EU-kennis

17-10-2012 Volgens een artikel van EUobserver.com

JPB lobbyt bij nieuwe MP

11-10-2012 Nederland gaat voor de ontwikkeling van de Sustainable Valley. En daarvoor heeft de Sustainable Growth Coalition, bestaande uit acht prominente Nederlandse bedrijven, een brief gestuurd aan de informateurs Kamp en Bos. "We hopen dat onze brief bijdraagt aan het kiezen voor de lange termijn. Bedrijven doen dat ook."

Corporate lobbyists 'target' commission's expert groups

20-09-2012 Campaigners have demanded new rules to protect EU decision making from "corporate capture". The call comes in the wake of fresh allegations of how lobbyists 'target' the commission's expert groups.

Politici kiezen voor overstap naar bedrijfsleven

18-09-2012 Politici kiezen voor een overstap naar het bedrijfsleven.

Lobbyisten nu al bezig met formatie

10-09-2012 De verkiezingscampagne is nog in volle gang, maar de lobbyist probeert het politiek proces altijd een stap voor te zijn.

Welkom in de Tweede Kamer

22-08-2012 Interview Peter van Keulen (Public Matters)

Ladies of the lobby

20-08-2012 Nieuwe verkiezingen: een feest voor de democratie, een nachtmerrie voor de lobbyist. Ze blijven het liefst onzichtbaar, maar exclusief voor Vogue doen vier lobbyisten een boekje open.

Nut en noodzaak van de “Lobbyparagraaf”

09-08-2012 Als het aan PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester ligt

Het belangrijkste lobbybolwerk ter wereld

12-07-2012 Dat er vooralsnog geen Europese bodemwetgeving bestaat, komt door de gezamenlijke lobby van de provincies en het bedrijfsleven. Dit is slechts een van de succesverhalen, die aan bod komen tijdens een gesprek tussen drie lobbyisten in het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel. ‘Het is van belang zo vroeg mogelijk in het proces te weten wat er gaat spelen, liefst nog vóór er concrete plannen of voorstellen zijn.’

Ontbijtsessie Public Matters

05-07-2012 In de eerste week van het zomerreces organiseert Public Matters weer een van haar befaamde "ontbijtsessies" naar Amerikaans voorbeeld. Thema: "Formeren is vooruitzien". Aan de vooravond van de verkiezingscampagne, verkiezingen en formatie staat tijdens deze sessie de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september centraal en in het bijzonder de rol van de SP en PVV daarbij.

Boter op hoofd politiek bij aanpak van lobbyist

26-06-2012 DEN HAAG – De PvdA blijkt zich geregeld voor het karretje van lobbyisten te laten spannen. Hoewel de partij zich in het openbaar beklaagt over de geheime invloed van de lobbyindustrie op kabinetsstandpunten, vinden belangengroepen net zo gemakkelijk een luisterend oor bij de sociaaldemocraten als bij andere partijen.

Contact lobbyisten met politiek is al transparant

22-06-2012 Als het aan PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester ligt moet iedere minister en staatssecretaris die een wetsvoorstel indient bij de Tweede Kamer een speciale paragraaf toevoegen over contacten, argumenten en belangen die door lobbyisten zijn bijgedragen. Dit is een onzalig en onzinnig voorstel. (Aldus Peter van Keulen op de opiniepagina van het FD.)

'Europa is veel te corrupt om crisis snel en goed op te lossen'

12-06-2012 Transparency International publiceerde deze week een rapport waaruit blijkt dat corruptie economisch herstel in de weg staat.
Directeur Cobus de Swardt was donderdag twee uur in Nederland om voor advocatenkantoor Houthoff Buruma te spreken op een bijeenkomst van advocatenclub Lex Mundi. Het FD sprak met De Swardt in het Amstel Hotel.

Gebrek aan Transparantie in Brussel.

30-05-2012 Nederlandse Europarlementariërs zijn nauwelijks bereid openheid te geven over hun nevenfuncties en lobbycontacten. Dat is het resultaat van een zoektocht naar transparantie. Hebben de Nederlandse Europarlementariërs nevenfuncties? Met welke lobbyisten hebben zij contact? En in hoeverre zijn zij bereid hun agenda te openbaren? Er is gemaild, gebeld, aangespoord en aangedrongen. Het resultaat is mager: slechts twaalf van de 26 volksvertegenwoordigers namen de moeite openheid van zaken te geven.

Veel gelobbyd bij Catshuisberaad

30-05-2012 Tijdens de Catshuisbesprekingen tussen VVD, CDA en PVV zijn de onderhandelaars door enkele tientallen organisaties en individuele personen bestookt met suggesties om de gewenste bezuinigingen te realiseren. Anderen hebben juist geprobeerd ongewenste plannen van tafel te krijgen.

Wob-verzoek correspondentie Catshuisbesprekingen

30-05-2012 Op 3 mei 2012 en op 22 mei 2012 heeft de minister van Algemene Zaken besluiten genomen op een Wob-verzoek over correspondentie die verband houdt met de Catshuisbesprekingen.

Registratieplicht voor Binnenhof-lobbyist

23-04-2012 DEN HAAG – Anonieme lobbyisten zijn niet langer welkom in het Tweede Kamergebouw.
Na het zomerreces moeten alle belangenbehartigers aan het Binnenhof zich verplicht laten registreren. Doen zij dit niet, dan krijgen ze geen toegang. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer besloten.

Interview Casa Luna (Ghislaine Plag)

14-03-2012 Interview met Peter van Keulen

Forget Stocks Or Bonds, Invest In A Lobbyist

15-02-2012 Money goes in. More money comes out.
Corporations don't lobby Congress for fun. They lobby because it helps their bottom line. Getting a regulation gutted or a tax loophole created means extra cash for the corporation. But getting laws changed can be very expensive. How much money does a corporation get back from investing in a good lobbyist?

Machiavelliprijs voor H.K.H. Prinses Máxima

13-02-2012 Op 8 februari jl. is de Machiavelliprijs uitgereikt aan H.K.H. Prinses Máxima. Deze jaarlijkse prijsuitreiking is een initiatief van Stichting Machiavelli. Public Matters heeft zitting in het bestuur van de stichting en is tevens hoofdsponsor.
Hoofdactiviteit van de stichting is de jaarlijkse uitreiking van de Machiavelliprijs aan een persoon of organisatie, voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Zin en onzin van digitale politiek

17-01-2012 Je ziet ze zo zitten: Kamerleden die met hun neus in hun schoot totaal niet bezig lijken met het debat. Druk in de weer met hun Blackberries en iPhones komen ze ongeïnteresseerd en niet betrokken over. Maar zijn ze dat ook? Ja, soms wel. Maar vaak zijn ze wel degelijk bezig met politiek.

Fusies van brancheorganisaties ondermijnen vaak effectieve lobby

08-12-2011 In het FD van 7 december 2011 wordt beschreven hoe bedrijfskundige Van der Rijken promoveert op een onderzoek naar de lobbykracht van fuserende brancheorganisaties. Volgens het onderzoek “ondermijnen fusies van brancheorganisaties een effectieve lobby”. Een lezenswaardige wetenschappelijke conclusie die vanuit de dagelijkse praktijk van het lobbyen wel enige nuance vraagt.

Lobbyadviesbureau Public Matters zoek stagiair(e)

06-12-2011 Public Matters is op zoek naar een stagiair(e) vanaf januari 2012 voor een periode van 5 maanden.

Strengere gedragscode Europarlementariërs

06-12-2011 BRUSSEL  - De afgevaardigden in het Europees Parlement moeten zich voortaan aan een strengere gedragscode houden, die bijvoorbeeld omkoping moet voorkomen. De Europarlementariërs stemden donderdag definitief in met de striktere regels voor hun contact met lobbyisten.

Resultaten onderzoek social media en lobby op het Binnenhof

17-11-2011 Boris van der Ham (D66) maakt als Tweede Kamerlid het meest intensief gebruik van social media. Dit blijkt uit een onderzoek door Public Matters naar het gebruik van social media door Tweede Kamerleden. Van der Ham is (inter)actief op Twitter, LinkedIn, Facebook en Hyves. Daarnaast maakt hij actief gebruik van YouTube voor het geven van lezingen. Tweede is Marianne Thieme (PvdD) en als derde eindigt Klaas Dijkhoff (VVD). Van alle Tweede Kamerleden is 8% helemaal niet aangesloten op social media.

'Oud-minister mag geen vergelijkbare baan uitoefenen'

15-11-2011 DEN HAAG - Politici zoals ministers en wethouders die stoppen met hun baan, mogen niet meteen solliciteren op nieuw werk waarbij ze hun politieke voorkennis en netwerk kunnen misbruiken. Dat vinden GroenLinks, de SP en PvdA. Vandaag zullen zij tijdens een overleg in de Tweede Kamer bij minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) hiervoor regels proberen af te dwingen. Het is aannemelijk dat die regels er ook echt komen, omdat ook het CDA er al eerder om had gevraagd.

Jack Abramoff’s guide to buying congressmen

15-11-2011 Disgraced ex-lobbyist Jack Abramoff is out of jail. He was released in June. He now works as an accountant at a kosher pizza parlor. And he needs a literary agent. “I was actually thinking of writing a book,” he told “60 Minutes.” “The Idiot’s Guide to Buying a Congressman.”

Lobbyen tot de prijs valt

03-10-2011 Hoe win je de Nobelprijs? Collega’s en landgenoten voor je laten lobbyen werkt, blijkt uit de nominatiegegevens. Maar hoe doe je dat? Hoe vind je die man of vrouw die net uitgerekend in 2011 in aanmerking komt voor de Nobelprijs natuurkunde, chemie of, zoals dat nog steeds heet, ‘fysiologie of geneeskunde’. Of: hoe zorg je zelf dat net jij die man of vrouw bent die in 2011 de prijs krijgt? Het antwoord op de eerste vraag is: laten nomineren. Het antwoord op de tweede: laten lobbyen.

Onderzoek naar farmaceutische lobby

29-09-2011 Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de farmaceutische industrie tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer toegezegd. De PVV, PVV en SP willen weten of er invloed is geweest van de farmaceutische lobby bij het besluit om 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep aan te schaffen.

EU lobby workshop

19-09-2011 Public Matters organiseerde op vrijdag 16 september jl. de EU Lobbyworkshop “Voet tussen de deur in Brussel ?!“ (open inschrijving).

U.S. Seeks Sentence Of 17-22 Years For Abramoff Aide

05-09-2011 Prosecutors are recommending that a little-known defendant in the Abramoff lobbying scandal get 17 to 22 years in prison for treating government officials to meals and event tickets — a sentence that would exceed the time served by all 20 other defendants in the conspiracy combined.

Joop van den Ende krijgt VSCD Oeuvreprijs / Pleidooi lobbyorganisatie

05-09-2011 Musical- en theatericoon Joop van den Ende (69) krijgt de VSCD Oeuvreprijs vanwege zijn grote en blijvende bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vandaag bekend.

Joint Transparancy Register EP & EC

24-06-2011 In an effort to give a further boost to the transparency of the EU's decision-making process, the European Parliament and the European Commission are today launching a joint, public Transparency Register which provides more information than ever before on those who seek to influence European policy.

Lobbyisten rond Tweede Kamer maken overuren

22-06-2011 ‘Je moet nu tekenen, anders is het te laat', zegt Marijke Slager streng. ‘Maar ik weet niet wát ik teken, ik wil het eerst lezen', kreunt Ben Manasse. Hij tekent toch en even later heeft de motie tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten genoeg handtekeningen om nog net op tijd te worden ingediend voor de politieke ledenraad van de PvdA. Enkele uren later is de motie aangenomen.

Voet tussen de deur in Brussel

21-06-2011 Brussel lijkt soms een ondoorgrondelijk en gesloten bastion waar voor beleidsbeïnvloeders moeilijk grip op te krijgen valt. Toch kunnen bedrijven, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties wel degelijk een voet tussen de deur krijgen. Door belangen te behartigen en beleid te beïnvloedenvalt er in Europa veel te halen of te brengen. De eerste stap naar Brussel is minder groot dan soms verwacht. Door te starten vanuit Nederland is al een wereld te winnen.

Macht en invloed in Washington

06-06-2011 Big Companies, PACs, Banks, Financial Institutions and Lobbyists Seen by Strong Majorities as Having Too Much Power and Influence in DC. Small business and public opinion seen as having too little. When one thinks about how Washington, D.C. works, certain groups are always seen as being too powerful and wielding too much influence among the decision-making authorities.

Kamer vraagt wetenschappers om hulp

03-06-2011 Wetenschappers gaan Tweede Kamerleden helpen door feitelijke informatie over actuele onderwerpen te leveren en vragen te beantwoorden. De Kamer gaat daartoe samenwerken met drie wetenschappelijke organisaties. Het parlement moet er een eigen informatiepositie mee opbouwen, zegt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in de GPD-dagbladen.

Eerste Kamer gevuld met lobbyisten

23-05-2011 In de nieuwe Eerste Kamer, die maandag wordt gekozen, is een hoofdrol weggelegd voor uitgesproken lobbyisten, stelt het FD vast. PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth is als voorzitter van GGZ Nederland professioneel lobbyist voor de geestelijke gezondheidszorg. CDA-collega Elco Brinkman vervult die rol bij Bouwend Nederland. D66-fractieleider Roger van Boxtel is de baas van zorgverzekeraar Menzis.

Voorwaarden aan contact Kamerlid en ambtenaar

11-05-2011 Het kabinet verbindt voorwaarden aan de versoepeling van contacten tussen Tweede Kamerleden en ambtenaren.

Common register for EU interest groups: Council might also join in

11-05-2011 Transparency Register – this will be the name of the register to include lobbyists and other interest group representatives operating in the European Parliament and the European Commission. On behalf of the Council, Minister of State for EU Affairs Enikő Győri pointed out that the Council was also ready to look at ways of participating in the Transparency Register.

'Nu de kloof groeit, moeten lobbyisten harder werken'

03-11-2018 'Jullie zijn graaiers!' 'Maar júllie zijn onbetrouwbaar.' Zeker dit jaar branden politici en zakenmensen elkaar regelmatig af. Dat is goed voor de portemonnee van lobbyisten, zegt oprichter van Public Matters Peter van Keulen (51) vandaag in het Financieele Dagblad. 'Maar voor het debat is het slecht.'
Verder lezen »

Siem en Laura versterken team Public Matters

01-11-2018 Siem Pelgrom en Laura Vermeulen versterken het team van public affairs en lobby adviesbureau Public Matters. Vanwege verdere groei zocht Public Matters twee stevige junior adviseurs met eerdere ervaring binnen het vakgebied. Met Siem en Laura heeft Public Matters twee talentvolle aanwinsten gevonden die een actieve bijdrage gaan leveren aan de verdere innovatie, groei en excellentie van het bureau. 
Verder lezen »

Succesvolle management buy-in Public Matters

18-10-2018 Nieuw partnership public affairs en lobbyadviesbureau gaat voor excellentie, innovatie en groei
Verder lezen »

Public Matters crash course Public Affairs op 28 november

16-10-2018 Wilt u inzicht krijgen in Haagse besluitvormingsprocessen en procedures of de impact van uw belangenbehartiging verhogen? Zoekt u naar intervisie met andere belangenbehartigers en ontvangt u graag feedback op uw beïnvloedingsvaardigheden? Of wilt u concrete handvatten verkrijgen om een effectieve stakeholderstrategie te ontwikkelen? 
Verder lezen »